1. De ce este nevoie de hidrocentrala Tarnita-Lapustesti?

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti reprezinta un obiectiv de interes national, esential odata cu intrarea in functiune a grupurilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

  1. Ce investitii sunt necesare pentru realizarea acestui proiect?

Realizarea hidrocentralei Tarnita presupune o investitie in jur de 1 miliard euro (fara TVA).

  1. Cum vor fi asigurate sursele de finantare?

Investitorii interesati vor prezenta propuneri de definire a schemei de finantare a proiectului.

  1. Care va fi structura de actionariat pentru constructia centralei?

Obiectivul CHEAP Tarnita-Lapustesti urmeaza a se realiza de catre o societate comerciala infiintata in acest scop, prin aport la capitalul social si alte forme de participare financiara. Actionarul majoritar al acestui proiect va fi Hidroelectrica, in timp ce participarea minoritara urmeaza sa fie asigurata prin atragerea unor investitori strategici.

  1. Cum vor fi asigurate sursele de venituri ale proiectului?

Definirea schemei de asigurare a veniturilor este in lucru.

  1. Care va fi impactul asupra mediului al acestui proiect?

Comunitatea Lapustesti, o parte a satului Rasca, situata pe platoul de pe malul stang al raului Somesul Cald se afla intr-o zona de pasune la altitudine mare folosita ca pasune comuna.

Analizele preliminare efectuate pana in prezent arata ca impactul proiectului asupra mediului va fi unul foarte limitat. Mai multe detalii referitoare la impactul constructiei asupra mediului gasiti in sectiunea Impact asupra mediului.

  1. Cate locuri de munca vor fi create?

Constructia CHEAP Tarnita-Lapustesti este preconizata a se realiza in 5-7 ani, urmand a fi create peste 4000 de locuri de munca.