hidro-tarnita

CHEAP TARNITA – LAPUSTESTI

Pentru Romania, potentialul hidro reprezinta o alternativa durabila de dezvoltare a sectorului energetic, avand in vedere resursele limitate de materii prime energetice, precum si nevoia obtinerii unei energii ieftine si care nu produce gaze cu efect de sera.

CHEAP Tarnita-Lapustesti este un obiectiv de interes national, avand in vedere rolul esential pe care il va avea in participarea la reglajul frecventa-putere necesar odata cu intrarea in functiune a grupurilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
Proiectul este esential in contextul existentei unui portofoliu in crestere continua cu productie necontrolabila, care impune instalarea de capacitati de echilibrare suplimentare, ce vor fi retribuite pe piete de servicii tehnologice de sistem, piete de capacitati, dar si pe piata de echilibrare.

In prezent, in lume, sunt in exploatare 600 de centrale cu acumulare prin pompaj, in timp ce alte 60 sunt in curs de constructie sau in faza de proiect.

In acest context, constructia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj CHEAP Tarnita-Lapustesti reprezinta o prioritate a strategiei pe termen scurt si mediu de dezvoltare a sectorului energetic romanesc in perioada 2007-2020, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1069/ 2007. Guvernul României a aprobat prin Memorandum  în anul 2014 realizarea investiţiei necesare realizării Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpuşteşti prin intermediul societatii de proiect HIDRO TARNITA S.A., La capitalul CAREIA vor participa companii din domeniul energiei, având capital integral sau majoritar deținut de stat, respectiv: COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A., SAPE S.A., NUCLEARELECTRICA S.A. si COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. şi investitori selectaţi, în conformitate cu prevederile legale referitoare la constituirea de societăţi mixte.

harta

Localizare

Centrala va fi situată la 30 km depărtare de orașul Cluj-Napoca, pe valea râului Someșul Cald, pe versantul stâng al acumulării Tarnița și este prevazută a se realiza cu patru grupuri reversibile, turbina-pompă, cu o putere instalată de 4x 250 MW, construcția fiind preconizată a se realiza în două etape pe parcursul a 5-7 ani. Fiind o centrala cu acumulare prin pompaj, va asigura o crestere a sigurantei in functionare a sistemului electroenergetic. Capacitatea lacului superior (tipul Polder) va fi de 10 milioane metri cubi apa.Peste 4.000 de locuri de munca vor fi create in cele doua faze ale constructiei.

Constructia centralei de la Tarnita-Lapustesti inseamna o investitie green-field evaluată de proiectantul ISPH PD SA, care a realizat studiul de fezabilitate al părții române la aproximativ 1 miliard de Euro (fara TVA). Investitia necesara pentru racordarea la Sistemul Energetic National (SEN) include liniile Tarnita-Gadalin, Tarnita-Mintia, celule noi in statiile Cluj-Gadalin si Mintia, statia de evacuare a puterii de la CHEAP și va fi asigurată de catre C.N.Transelectrica S.A..